New York’ta toplanan 78’inci BM Genel Kurulu’nun gündeminde, iklim krizinden bölgesel çatışmalara bir dizi küresel sorunun yanı sıra “reform” talebi vardı. Genel Kurul’da konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) genişletilmesinden yana olduğunu açıkladı.
‘İSTİŞARELER YÜRÜTTÜK’
“2’nci Dünya Savaşı’nın ardından kurulan BM’de birlikte çalışarak pek çok konuda çözüme ulaştık” diyen Biden, “Dünyanın sadece bazı yerlerindeki değil, her yerindeki insanlara ulaştığımızdan emin olmalıyız” diye konuştu. Ülkesinin BMGK’nın genişletilmesi fikrine desteğini daha önce de ifade ettiğini belirten ABD lideri, “Bu konuda pek çok ülkeyle ciddi istişareler yürüttük” dedi ve “reform için üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini” söyledi. BMGK’da 5 olan daimi üyelerle geçici üyelerin sayısının arttırılmasını öneren Biden, “Masada daha fazla sese ve perspektife ihtiyacımız var” dedi.
YAPAY ZEKÂ UYARISI
Konuşmasında “yapay zekâ” konusunda da uyarılarda bulunan Biden, “Yapay zekâ gibi teknolojilerin gelişmesini desteklemekle birlikte, gücünü dizginlemeli ve vatandaşlarımızı korumalıyız” dedi. BM ajandasındaki en önemli maddelerden iklim krizine değinen ABD lideri, “iklim yatırımlarını 4 katına çıkaracakları” sözünü verdi.
RUSYA BARIŞA TEK ENGEL
Rusya ile savaşında Ukrayna’nın arkasında durmaya devam edeceklerini belirten Biden, “Biz de Ukrayna savaşının bitmesini istiyoruz. Bunu bir tek Rusya istemiyor. Barışın önündeki tek engel Rusya” diye konuştu.
‘YAŞIMIN KONUŞULDUĞUNU BİLİYORUM’
ABD’de 2024 başkanlık seçimleri yaklaşırken, “tekrar aday olmak için çok yaşlı olduğu yorumları” yapılan 80 yaşındaki ABD lideri Joe Biden, yaşıyla ilgili ilk kez konuştu, “endişeleri anladığını” söyledi. New York’ta bir etkinlikte konuşan Biden, Amerikan demokrasisi tehlikede olduğu için aday olduğunuöne sürerek “2024’te demokrasi bir kez daha oylanacak. Donald Trump ve destekçileri Amerikan demokrasisini yok etmeye kararlılar” dedi.
BİLGİ NOTU: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Dünya 5’ten büyüktür” ifadesiyle karşılık bulan reform talebi daimi üyeliğin ve veto hakkının kaldırılmasını öngörüyor. BM’ye üye ülkelerin büyük bir çoğunluğu, halihazırda ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa’dan oluşan BMGK’nın yeterli temsil gücüne sahip olmadığına inanıyor.