Welcome to Our Website

Yeni bir yapay zeka aracının 10 yıl sonra kalp krizi geçirip geçirmeyeceğinizi tahmin edebileceğini gösteriyor…

10 yıllık ölümcül kalp krizi riskini tahmin edebilen bir yapay zeka (AI) aracının ilk küresel denemesi, göğüs ağrısı olan hastaların yaklaşık yüzde 45’inde tedavinin iyileştirilebileceğini ve binlerce kişinin yaşamının iyileştirilebileceğini gösterdi. Henüz kimliği belirlenemeyen ancak kalp krizi geçirme riski taşıyan kişi kurtarılabildi.

Oxford Üniversitesi’ne bağlı araştırmacılar tarafından yürütülen ve İngiliz Kalp Vakfı tarafından finanse edilen deneyin bulguları, 13 Kasım’da Amerikan Kalp Derneği’nin bilimsel oturumunda sunuldu.
Deneme, Birleşik Krallık’taki sekiz hastanede, koroner arterlerde herhangi bir daralma veya tıkanmayı tespit etmek için standart bir test olan rutin kardiyak bilgisayarlı tomografi (BT) taramasından geçen 40.000’den fazla kişiden elde edilen verileri analiz etti.

Araştırmaya katılanlar ortalama 2,7 yıl boyunca takip edildi.
Araştırmacılara göre, kalp BT taraması yapan kişilerin yaklaşık dörtte üçünde belirgin daralmalara dair net bir işaret yok, bu nedenle hastalar genellikle rahatlayıp taburcu ediliyor. Ancak bu insanların büyük bir kısmı kalp krizi geçirmeye devam ediyor çünkü küçük, tespit edilemeyen daralmalar iltihaplanırsa parçalanıp atardamarları tıkayabilir.

Denemenin bir parçası olarak araştırmacılar, iltihaplı arterlerin etrafındaki yağdaki değişiklikler ( kalp krizi gibi olayların riskini gösterebilen ) ve ayrıca arterlerdeki daralmalar ve diğer klinik durumlar hakkındaki bilgiler kullanılarak eğitilmiş yeni bir yapay zeka aracı kullandılar. risk faktörleri.
Yapay zeka aracının 7,7 yıl boyunca ilave 3.393 hasta üzerinde test edilmesi, aracın kardiyak olay riskini bağımsız ve doğru bir şekilde tahmin edebildiğini ortaya çıkardı.
Bulgulara dayanarak araştırmacılar, teknolojinin Birleşik Krallık’ta uygulanmasının, onu kullananlar arasında yüzde 20’den fazla daha az kalp krizine ve yüzde 8 daha az kalp ölümü ve felce yol açabileceğini tahmin ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2019’da tahmini 17,9 milyon kişi kardiyovasküler hastalıklardan (KVH) öldü; bu, tüm küresel ölümlerin yüzde 32’sini temsil ediyor. Bu ölümlerin yüzde 85’i kalp krizi ve felç nedeniyle gerçekleşti.

Devam edersek, teknolojinin, dünya sağlık kuruluşuna göre yüzde 27’si CVD’lere atfedilen (2018 verileri) bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle yüzde 63 ölüm bildiren Hindistan gibi bir ülke için de büyük faydaları olabilir.
Kochi’deki Amrita Hastanesi’nde yetişkin kardiyolog olan Dr. Jaideep Menon, CVD’ler alanında, 10 yıllık veya yaşam boyu riskin hesaplanmasına yardımcı olmak için çeşitli puanların ırklara ve popülasyonlara göre uyarlandığını açıkladı.

Bununla birlikte, bu puanların genellikle önemli bir öngörü değeri olmadığını belirterek, örneğin miyokard enfarktüsü (kalp krizi) için başvuran hastalar üzerinde yapılan bir çalışmanın, geriye dönük analizin kurbanların yalnızca yaklaşık yarısını yüksek risk olarak tanımladığını ortaya çıkardığını belirtti.
Menon, “Bu nedenle kalp krizlerini yüzde 20 ve ölümleri yüzde 8 azaltma potansiyeline sahip yapay zeka destekli BT koroner anjiyogramı umut verici bir gelişme” dedi.

Dünya çapında her 1,5 saniyede bir kişinin kalp krizine yenik düştüğü göz önüne alındığında bu özellikle dikkat çekicidir, dedi ve yeni yapay zeka aracının kardiyovasküler tedavilerin manzarasını değiştirebileceğini ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir